Domů Blog Detoxikace - jeden z kroků úspěšného hubnutí

Detoxikace - jeden z kroků úspěšného hubnutí

Bc. Iva Šmrhová

Pryč se škodlivými látkami

Samotnou podstatou detoxikace je "pročištění" těla od škodlivých látek, které mohou zpomalovat a zhoršovat látkovou výměnu. Zvýšení bazálního metabolismu je pro správné hubnutí klíčové. Osvědčeným  detoxikačním prostředkem, po kterých můžeme sáhnout, jsou zelené potraviny.  Ideální dobou pro detoxikaci je jaro, kdy se příroda i naše tělo "probouzí" po zimním spánku. Mezi zelené potraviny řadíme zelený ječmen, spirulinu a chlorellu, souhrnně označované jako superfoods.  V sortimentu MyKETO naleznete Zelený ječmen v bio kvalitě a na všechny tři superfoods bohatý pH-Optimal Forte. Vybrat si jeden z nich si můžete již od 2. fáze dietního plánu

 

Detoxikace je očista těla od škodlivin

Lidské tělo má výborně propracovaný systém detoxikace, na kterém se podílejí zejména játra a ledviny, dále trávicí trakt, plíce, kůže a lymfatický systém. Detoxikace je schopnost těla zbavovat se škodlivin a ta je velmi důležité právě při redukci hmotnosti. Při hubnutí se z odbourávaného zásobního tuku uvolňují škodlivé látky, např. polychlorované bifenyly (PCB) či těžké kovy a ty je potřeba co nejefektivněji vyloučit z těla ven. Proto je na vhodné maximálně podpořit detoxikaci a funkci jednotlivých orgánů do ní zapojených. A to si klade za cíl právě pH-Optimal Forte.

Podívejme se v detailu na jednu z jeho významných ingrediencí - zelený ječmen, který je unikátní ve více nutričních aspektech a svou skladbou makro- i mikroživin - pomáhá tělu doplnit:

  • více než 20 aktivních enzymů, například důležitý antioxidační enzym superoxid dismutáza či cytochrom oxidáza, jež se podílí na procesu získávání energie v buněčných mitochondriích a může tak přispívat k zefektivnění spalování tuků v našem těle,
  • bílkoviny, chlorofyl (zelené barvivo), 
  • vitamíny, minerály v přírodní formě a bioflavonoidy s ochranným účinkem a další významné bioaktivní látky.

Víte, kdy je zelený ječmen vhodný? 

U zeleného ječmene platí více než u čekoholi jiného: Nenechte se ošidit nákupem nekvalitních produktů s drcenou trávou! Požadujte nejvyšší kvalitu – bio sušenou štávu z osení zeleného ječmene - bez genetické modifikace a bez aditivních látek! Přesně tyto parametry splňuje bezezbytku zelený ječmen v pH-Optimal Forte, pěstovaný na mimořádně úrodné půdě Nového Zélandu, velmi bohaté na živiny. Po sklizni je zelený ječmen šetrně zpracovaný při teplotě do 31°C. Tím je dosaženo zachování plné enzymatické aktivity. Při vyšších teplotách by došlo ke ztrátě enzymů a tím i ke snížení jeho účinku. Chcete vyzkoušet samotný, čistý zelený ječmen? Zajímavým tipem pro vás může být BIO Zelený ječmen. 

Sušená šťáva ze zeleného (mladého) ječmene je vhodná pro: 

  • podporu metabolismu, hubnutí
  • na detoxikační kúry celoročně
  • alkalizaci (odkyselení) organismu (jedna z vůbec nejlepších alkalických potravin)
  • načerpání energie a vitality
  • podporu paměti, soustředění a zpomalení procesu stárnutí
  • urychlení střevní peristaltiky, podporu funkce jater, regeneračních a obranných procesů organismu

Zelený ječmen je „koncentrovaný zdroj velmi širokého spektra snadno využitelných, biologicky aktivních přírodních látek. Je vynikajícím doplňkem výživy a obohacením každé redukční diety.“ Dr. Gilian McKeithová ve svém bestselleru „Living Food For Health – 12 Natural Superfoods to transform your health“ (2013) označuje zelený ječmen jako „Toxin Terminator“. Také podle novějších prací, publikovaných v American Journal of Chinese Medicine (2015) je zelený ječmen považovaný za jednu z nejvíce nadějných zelených potravin (superpotravin).

Se zeleným ječmenem se můžete psychicky cítit mnohem lépe než dřív!

Pozor, při hubnutí mohou tělu chybět i jiné látky. Jedná se např. o cholin (lidově označovaný jako mozkový vitamín) či serotonin (hormon dobré nálady). Jejich doplnění přispívá k rychlému načerpání vitality a pocitu psychické pohody. To je také jedním z vysvětlení možného antidepresivního účinku zeleného ječmene popsaného v preklinických studiích (1). O zeleném ječmeni bychom si mohli vyprávět ještě velmi dlouho, jsme však omezeni rozsahem příspěvku. Budeme se těšit na další povídání někdy příště! A pro ty, jež dnešní povídání zaujalo, připojujeme ještě stručnou literaturu, ze které jsem při přípravě tohoto článku vycházela.

Literatura: 

1. Yamaura K, et al. Antidepressant-like effects of young green barley leaf (Hordeum vulgare L.) in the mouse forced swimming test. Pharmacognosy Research [online]. 2012; 4(1): 22–26 Dostupné na WWW: https://ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3250035/?report=printable.

2. Lahouar L1, El-Bok S2, Achour L1., Ohtake H, Nonaka S, Sawada Y, et al (1985) [Studies of the constituents of green juice from young barley leaves. Effect on dietarily induced hypercholesterolemia in rats]. Yakugaku Zashi; 105(11): 1052-1057 [Article in Japanese].

3. Lahouar L, El-Bok S, Achour L: Therapeutic Potential of Young Green Barley Leaves in Prevention and Treatment of Chronic Diseases: An Overview. Am J Chin Med. 2015;43(7):1311-29. doi: 10.1142/S0192415X15500743. Epub 2015 Oct 18.

4. Paulíčková I, Ehren bergerová, Fiedlerová V, et al (2006) Evaluation of Barley Grass as a potential source of some nutritional substances. Czech J. Food Sci.; 25(2): 65–72.

4. Kamiyama M1, Shibamoto T.: Flavonoids with potent antioxidant activity found in young green barley leaves. J Agric Food Chem. 2012 Jun 27;60(25):6260-7. doi: 10.1021/jf301700j. Epub 2012 Jun 18.