Domů Blog Jak vykouzlit na Vánoce to nejlepší low carb cukroví?

Jak vykouzlit na Vánoce to nejlepší low carb cukroví?

Veronika Poskočilová, certifikovaný výživový poradce pro hubnutí, Výživový institut, Praha 4.

 

Vánoce, Vánoce přicházejí ……

Nejkouzelnější období roku se nám kvapem blíží a s ním i spousta dobrého jídla a pití. Čekají nás firemní večírky, setkávání se v kruhu rodinném, s přáteli a kamarády. Taky se už nemůžete dočkat, a to jenom čtete tyto řádky? Konec roku je ale současně i velkou zkouškou pevné vůle nás všech, kteří o svátcích nechceme přibrat na váze. Jestli chcete i vy z vánočního a novoročního hodování vyjít jako vítězové, neváhejte číst dále. 

Povězme si něco více o vánočním cukroví, které je vedle smaženého kapra a bramborového salátu symbolem českých Vánoc. Určitě sami uznáte, že Vánoce bez cukroví - to by prostě nebylo ono. Pojďme objevit kouzlo low carb cukroví, tedy cukroví bez přidaného cukru a s ním i bez zbytečných prázdných kalorií, bez lepku, ale naopak cukroví, které je pečené z kvalitních základních surovin - takové to poctivé low carb (nejen) vánoční mlsání, které získává v posledních letech stále více příznivců a na kterém si i vy rozhodně pochutnáte! 

 

Cukroví k Vánocům patří, jak na něj v low carb stylu?

Máte svůj osvědčený recept na linecké nebo na rohlíčky? Letos ho nechte pěkně v šuplíku a společně s námi pojďte vyzkoušet (ne)cukroví, tedy cukroví bez cukru. A uvidíte, že mlsání bude letos bez výčitek! Nákup surovin bude sice o trochu dražší, než u surovin na běžné cukroví, ale vaše tělo vám za vaši volbu poděkuje. Také jste už četli, že low carb nízkosacharidové stravování má pozitivní vliv na lidské zdraví, na naši nervovou soustavu, hladinu cukru v krvi, odstranění nezvladatelných chutí na sladké, urychlení spalování tuků a že metabolismu celkově prospívá? Ano, je to skutečně tak. Low carb strava je přirozená a lidskému zdraví velmi prospěšná, jak ukazují klinické studie a teď je ten správný čas pěkně uvést LC zásady do praxe třeba při přípravě (ne)cukroví. 

 

Pravidlo č. 1. Nahraďte klasickou mouku

Na bílou mouku zapomeňte a naopak se poohlédněte po moukách alternativních. Vyzkoušet můžete například mouku kokosovou, mandlovou, kešu mouku, mouku z vlašských či lískových ořechů. Všechny tyto mouky se skvěle hodí pro nízkosacharidové stravování, navíc oproti klasické bílé, vysokovymleté pšeničné mouce velmi chudé na vitamíny, minerály i vlákninu, obsahují alternativní mouky mnoho zdraví prospěšných látek, jako je vláknina, proteiny, tzv. zdravé tuky a minerální látky, především vápník, zinek a hořčík.

Mandlovou, kešu, ořechovou nebo oříškovou mouku si můžete připravit i sami doma, stačí vám k tomu výkonný food procesor nebo mixér, jen dejte pozor, abyste si z ořechů místo mouky neudělali oříškové máslo, i když i to lze do vánočního cukroví také přidat. Jednoduše můžete také koupit např. mleté mandle a vhodnou surovinu do low carb receptů máte hned po ruce! 

 

Pravidlo č. 2. Nahraďte pšeničný lepek, ať vám těsto drží tvar

Ořechové mouky na rozdíl od mouky pšeničné neobsahují lepek, který plní funkci „lepidla“, proto se těsto z alternativní mouky může více drobit nebo se s ním může hůře pracovat. Nemusíte mít žádný strach, vám se toto ale nestane. Jednoduchým řešením je použít více vajec případně ořechové máslo, osvědčenou možností je i přidání xantanové gumy, která plní funkci lepku přímo výborně. Z této ingradience vůbec nemusíte mít strach. Xantanová guma je zcela přírodní produkt, který se získává fermentací sacharidů, zakoupíte ji ve zdravé výživě jako bílý prášek, a jednoduše ji v malém množství přisypete do těsta. Xanthan navíc zlepšuje kvalitu mouky a prodlužuje trvanlivost cukroví. Obvykle se používá 1-2 g na 1 kg suchých surovin.

 

Pravidlo č. 3. Zapomeňte na běžný cukr

V rámci low carb i keto stravování se cukr nahrazuje nízkokalorickými sladidly, jako je například Stevie, Xylitol (známý také jako březový cukr) nebo Erythritol. Všechna uvedená sladila mají výbornou chuť,  nízkou kalorickou hodnotu, jsou pro lidské zdraví bezpečná a s výhodou je mohou využívat i diabetici. Na druhé straně bychom doporučili vyhnout se cyklamátům, které jsou v některých zemích již zakázané a rovněž sacharinu, který je sice levný, ale nedodá vašemu cukroví příliš dobrou chuť. Do nízkosacharidového stravování nepatří med, kvůli vysokému obsahu jednoduchých cukrů. 

 

Pravidlo č. 4. Použijte "zdravé tuky"

Pro low carb kuchyni bez obav používejte klasické máslo, výborný je také kokosový tuk bohatý na tzv. MCT tuky, tedy takové tuky, které mají střední délku řetězce a naše tělo je dokáže využít jako rychlou energii a spálit je přednostně - proto u MCT tuků nehrozí, že by se v organismu ukládaly v podobě tukových zásob. Nebojte se ani kokosového másla či jiných ořechových másel, vašemu cukroví dodají příjemně nasládlou chuť.

 

Pravidlo č. 5 Vyrobte chutné krémy do vánočního nízkosacharidového cukroví 

  • TIP na vanilkový krém:

Vanilkovou Panna-cottu vyšlehejte s 60 ml studené vody a postupně zapracujte 100 g změklého másla. 

  • TIP na čokoládový krém: 

Čokoládovou Panna-cottu vyšlehejte s 60 ml studené vody a postupně zapracujte 100 g změklého másla. 

  • TIP na low carb marmeládu: 

Vynikající LC marmeládu do lineckého cukroví si připravíte z malin nebo rybízu. Použít můžete mrazené ovoce, které povaříte, následně propasírujete přes jemný cedník a opět vaříte do té doby, než objem hmoty zredukujete cca na polovinu původního množství, následně přidáte náhradní sladidlo (Erythritol, Stevii nebo Xylitol) a mletá chia semínka, která vytvoří jemný gel. Marmeládu si můžete připravit dopředu a uskladnit v ledničce.

A nyní, když jste se seznámili se základními pravidly a nakoupili jste si ty správné ingredience se můžete konečně vrhnout na samotné pečení low carb cukroví. 

Inspirujte se našimi recepty!

 

 

3 užitečné rady k pečení low carb cukroví

Pokud byste chtěli používat své osvědčené recepty a pouze vyměnit klasickou pšeničnou mouku za ořechovou, nezkoušejte to. Každá mouka je jiná a odlišně saje tekutiny, vzniklé těsto se vám s největší pravděpodobností nepodaří zpracovat do požadovaného tvaru nebo bez újmy vyválet. Aby se vám s těstem dobře pracovalo, je potřeba volit takový recept, ve kterém už je ořechová mouka uvedena.

Připravené těsto není potřeba nechávat dlouho odpočívat. Většinou stačí dát do lednice na cca 30-60 minut a poté zpracovat. Doporučujeme vám těsto vyválet mezi 2 pečícími papíry.

A ještě pro úplnost zde jsou vyjmenované druhy cukroví, u kterých lze snadno standardní suroviny (bílou mouku a cukr) vyměnit za keto suroviny, jedná se např. kokosky, lanýže, rafaelo kuličky i další druhy bez pšeničné mouky v receptu.

 

Kdy správně začít chystat low carb cukroví? 

Keto (ne)cukroví vám vydrží v chladu bez problémů 3 týdny. Pomalu nastává ten nejvyšší čas v klidu si připravit LC recepty a nakoupit všechny potřebné ingredience, pečení vám půjde pěkně od ruky. Rozhodně nezapomeňte nachystat zásobu mletého dýňového semínka, psyllia, mandlí a všech možných oříšků a semínek na zdobení, po ruce se vyplatí mít i novinku na trhu Proteinové kakao, které nádherně voní, obsahuje ty správné ingredience a zaručeně vám udělá velkou službu v teplé i studené kuchyni.

P.S.: pokud přeci jen na návštěvě ochutnáte pár kousků běžného cukroví, svět se nezboří. Důležité je si svátky užít.

Přejeme vám krásnou vánoční atmosféru a neodolatelné druhy low carb vánočního cukroví na vaší vánoční tabuli! 

 

Objevit vánoční zboží | Dietní plány | Low carb recepty | MyKETO RECENZE 

Podobné články: 
MyKETO tým

Letos si užijte ten nejkrásnější Advent. Zapalte svíčku na Adventním věnci a bez výčitek mlsejte MyKETO.  Účinné proteiny ani vynikající vánoční chutě si rozhodně nenechte ujít! 

MyKETO tým

Konec roku je pro mnohé z nás pastí. Pastí na psychiku, na peníze i na kila. I této pasti se dá v pohodě vyhnout. Čtěte dál a přijměte 6 obecných rad, které vás před tloustnutím ochrání.

Lenka B., 37 let

Nikdy jsem vlastně nebyla baculka. Zároveň jsem nikdy nebyla dostatečně hubená, zpětně mi to přijde jako blbost, ale takhle nějak odstartovala má celoživotní "hubnoucí" anabáze. 

Tereza Janatová, Matky v nesnázích

Vítám vás v roce 2019! A začneme klasikou! Kolik z vás si dalo předsevzetí? A kolik z vás si dalo předsevzetí, že zhubne?

MyKETO tým

Existuje nějaký nástroj, jak urychlit bazální metabolismus a s ním související spalování tuků, nebo čím zefektivnit proces hubnutí? A jde to vůbec? A co když je nám 40+ a hubnutí je opravdovým oříškem?

MyKETO tým

Extra-Silhouette z blízka. Objevte jedinečné látky z jeho složení a poznejte jejich vliv na metabolismus a spalování tuků.