Domů Povolené potraviny

Povolené potraviny

V této sekci se dozvíte, jaké potraviny můžete konzumovat během jednotlivých fází, jaké je povolené množství a obsah sacharidů.

Obecné pravidla: 

Pravidelné stravování 
5 porcí jídla za den 
1. jídlo do hodiny od probuzení
Intervaly mezi jídly 3–4 hodiny
Poslední jídlo cca 2–3 hodiny před spánkem 

Dostatečný pitný režim
Dbejte na pravidelný přívod
2 – 3 l tekutin za den. 
Pozornost věnujte výběru vhodných nápojů, bez obsahu cukru! 
Do pitného režimu se nepočítá káva, nápoje s obsahem kofeinu a alkoholické nápoje

Dostatek spánku
Pro úspěšné hubnutí je třeba dostatek spánku. 
Při jeho nedostatku se proces hubnutí zpomaluje až zastavuje. Proto dbejte na pravidelný režim dne. 

Veškerá jídla MyKETO jsou navržena tak, aby mohla být konzumována jako jediný plnohodnotný zdroj výživy (náhrada celodenní stravy pro regulaci hmotnosti), po dobu maximálně 3 týdnů.

Budete-li chtít pokračovat v celodenní náhradě stravy pouze proteinovými potravinami MyKETO déle než 3 týdny, měli byste se poradit s lékařem. Pokud nahradíte 1–2 jídla běžnou nízkoenergetickou stravou, konzultace nejsou nutné.

Fáze 1
Délka první fáze: 7–14 dnů
(v závislosti na zvoleném programu redukce).
V této fázi konzumujete 5 jídel MyKETO denně. Vybírejte dle vaší chuti ze všech jídel MyKETO (Proteinové koktejly, proteinové kaše, proteinové polévky, omelety nebo palačinky, dezerty a hlavní jídla). Dbejte na dostatečný pitný režim!

Povolené potraviny pro 1. fázi:
 

Proteinová jídla MyKETO můžete od 2. týdne obohatit o zelenou nebo bílou zeleninu v množství do 100 g za den. Zelenina není nutná, MyKETO pokrývá výživové potřeby organismu. Zeleninu můžete konzumovat čerstvou, kdykoliv během dne nebo ji můžete přidat do slaných jídel MyKETO. 

Důležité upozornění: Pokud budete přidávat během dne zeleninu, nevynechávejte žádné z 5 jídel MyKETO! Zelenina zpestří váš jídelníček, ale nedodá vám, na rozdíl od jídel MyKETO, nezbytné bílkoviny. 
Výběr zeleniny  obsah
sacharidů
ve 100 g
Rukola 0,3 g 
Salát polníček 1 g
Jarní cibulka 1,4 g
Čerstvý špenát 2 g
Hlávkový salát 2 g
Řapíkatý celer 2,2 g
Okurka salátová 3 g
Ledový salát 3 g
Chřest 3 g
Cuketa 3 g
Hlávkové zelí bílé 3 g
Paprika zelená/bílá 3 g
Ředkvičky 3 g
Ředkev bílá 4 g
Ředkev vodnice 4 g
Zelené fazolky 4 g
Kapusta

4 g

Jakékoliv bylinky (petrželka, tymián, bazalka, rozmarýn, koriandr atd.)

 

Výběr ovoce obsah
sacharidů
ve 100 g
Zelné olivy (max. 50 g/den) 0,1 g 
Několik plátků citronu do nápojů

Velmi důležitou složkou všech fází vašeho dietního plánu je zelenina. Aby byla skutečně zdraví prospěšná, je potřeba, aby byla upravena vhodnými způsoby, z kterých můžete vybírat tyto: 

Konzumace syrové zeleniny 
Vaření v páře
Vaření 
Dušení
Blanšírování 

Ideální způsoby úpravy

Pečení na sucho
Grilování 
Restování s minimem použitého tuku

(Úplně vynecháme smažení)

Spíše výjimečně
Zakázané potraviny
Fáze 2

Délka fáze č. 2: dle vámi zvoleného dietního plánu, činí 1 – 3 týdny

V této fázi kombinujete 4 proteinová jídla a koktejly MyKETO a 1 zdravé bílkovinné jídlo (ideálně oběd), složený z kvalitního, libového masa (případně jiného zdroje bílkovin) a zeleniny.

Rady pro 2 fázi:

  1. Pro přípravu můžete použít malé množství kvalitního tuku (olivový olej, řepkový olej, přepuštěné máslo), kvalitním tukem můžete v malém množství doplnit hotový pokrm.
  2. Nepoužívejte kořenící směsi, raději volte sušené nebo čerstvé bylinky, sušený nebo čerstvý česnek (cca 1 stroužek), čerstvý zázvor, sůl a pepř. Použít můžete také jedno-druhová koření, jako je např. kari, chilli, kayenský pepř, červená paprika, kmín apod.)
  3. Maso připravujte tak jak jste zvyklí, různými způsoby vyjma smažení.
  4. Zeleninu můžete ponechat syrovou nebo ji můžete opět libovolně tepelně upravit, opět s výjimkou smažení.

 

Doporučená množství: Množství zeleniny/den cca 200 g
Množství masa na porci cca 200 g v syrovém stavu (tj. cca 150–170 g po tepelné úpravě).
Výběr zeleniny: obsah
sacharidů
ve 100 g
Rukola 0,3 g
Salát polníček 1 g
Jarní cibulka 1,4 g
Čerstvý špenát 2 g
Hlávkový salát 2 g
Řapíkatý celer 2,2 g
Okurka salátová 3 g
Ledový salát 3 g
Chřest 3 g
Cuketa 3 g
Hlávkové zelí bílé 3 g
Paprika zelená/bílá 3 g
Ředkvičky 3 g
Lilek 3 g
Ředkev bílá 4 g
Ředkev vodnice 4 g
Zelené fazolky 4 g
Kapusta 4 g

Zelenina je velmi důležitou složkou všech fází vašeho dietního plánu. Aby byla skutečně zdraví prospěšná, je potřeba, aby byla upravena vhodnými způsoby, z kterých můžete vybírat tyto:

Konzumace syrové zeleniny

Vaření v páře

Vaření

Dušení

Blanšírování

Ideální způsoby úpravy

Pečení na sucho

Grilování

Restování s minimem použitého tuku

Spíše výjimečně
Výběr ovoce: obsah
sacharidů
ve 100 g
Avokádo (max. 50 g/den) 2 g
Zelené olivy (max. 50 g/den) 0,1 g
Několik plátků citronu do nápojů

 

Vhodné druhy masa:
Kuřecí
Krůtí
Králičí
Libové hovězí
Libové vepřové
Ryby (sladkovodní i mořské, ideálně čerstvé), případně můžete zařadit např. tuňáka v olivovém oleji nebo ve vlastní šťávě nebo sardinky
Mořské plody (krevety, kalamáry, chobotnice, apod.)
Vysokoprocentní šunka (obsah masa 92% a více)
Sušené maso
Náhrada masa jinými zdroji bílkovin:
Tofu
Tempeh
Seitan
Sójové maso

 

Obecně vhodné druhy tuků pro přípravu jídel:
Řepkový a slunečnicový, olivový olej
Kokosový olej
Dýňový olej
Máslo
Ghí – přepuštěné máslo

 

Toto je důležité pro dlouhodobou změnu vašich stravovacích návyků
Zakázané potraviny
Fáze 3

Délka fáze č. 3: Podle zvoleného dietního plánu 1 – 3 týdny

V této fázi si již 2 jídla budete připravovat sami, oběd a večeři. Abychom vám to co nejvíce usnadnili, níže naleznete výběr potraviny, které jsou pro fázi 3 vhodné.

Vaše běžné obědy a večeře můžete připravovat tak jak jste zvyklí (dušení, vaření, vaře v páře, grilování, pečení), s využitím níže uvedených množství a druhů potravin. Z technologických příprav pokrmů nedoporučujeme smažení. Pro přípravu použijte kvalitní tuk (olivový olej, řepkový olej, přepuštěné máslo). Nepoužívejte kořenící směsi, raději volte sušené nebo čerstvé bylinky, sušený nebo čerstvý česnek (cca 1 stroužek), čerstvý zázvor, sůl a pepř. Použít můžete také jedno-druhová koření jako je např. curry, chilli, kayenský pepř, červená paprika, kmín apod.).

Zeleninu můžete ponechat syrovou nebo ji můžete opět libovolně tepelně upravovat s doplněním kvalitních tuků (vaře v páře, pečení, dušení, grilování).

 

Doporučená množství: Množství zeleniny/den cca 300–400 g.
Množství masa na porci cca 200 g v syrovém stavu (tzn. cca 150–170 g po tepelné úpravě).
Zelenina: Obsah
sacharidů
ve 100 g
Rukola 0,3 g
Salát polníček 1 g
Jarní cibulka 1,4 g
Čerstvý špenát 2 g
Hlávkový salát 2 g
Řapíkatý celer 2,2 g
Okurka salátová 3 g
Ledový salát 3 g
Chřest 3 g
Cuketa 3 g
Hlávkové zelí bílé 3 g
Paprika zelená/bílá 3 g
Ředkvičky 3 g
Lilek 3 g
Ředkev bílá 4 g
Ředkev vodnice 4 g
Zelené fazolky 4 g
Kapusta 4 g
Rajčata 4 g
Žlutá paprika 5 g
Červená paprika 6 g
Mrkev 7,3 g
Dýně 8,8 g
Červená řepa 9,9 g

Zelenina je velmi důležitou složkou všech fází vašeho dietního plánu. Aby byla skutečně zdraví prospěšná, je potřeba, aby byla upravena vhodnými způsoby, z kterých můžete vybírat tyto:

Konzumace syrové zeleniny

Vaření v páře

Vaření

Dušení

Blanšírování

Ideální způsoby úpravy

Pečení na sucho

Grilování

Restování s minimem použitého tuku

Spíše výjimečně
Zelenina: Obsah
sacharidů
ve 100 g
Rukola 0,3 g
Salát polníček 1 g
Jarní cibulka 1,4 g
Čerstvý špenát 2 g
Hlávkový salát 2 g
Řapíkatý celer 2,2 g
Okurka salátová 3 g
Ledový salát 3 g
Chřest 3 g
Cuketa 3 g
Hlávkové zelí bílé 3 g
Paprika zelená/bílá 3 g
Ředkvičky 3 g
Lilek 3 g
Ředkev bílá 4 g
Ředkev vodnice 4 g
Zelené fazolky 4 g
Kapusta 4 g
Rajčata 4 g
Žlutá paprika 5 g
Červená paprika 6 g
Mrkev 7,3 g
Dýně 8,8 g
Červená řepa 9,9 g

 

Výběr ovoce: Obsah
sacharidů
ve 100 g
Avokádo (max. 50 g/den) 2 g
Zelené olivy (max. 50 g/den) 0,1 g
Borůvky 11,5 g
Maliny 12,8 g
Ostružiny 12 g
Jahody 6,2 g
Několik plátků citronu do nápojů
Vhodné druhy masa:
Kuřecí
Krůtí
Králičí
Libové hovězí
Libové vepřové
Ryby (sladkovodní i mořské, ideálně čerstvé), případně můžete zařadit např. tuňáka v olivovém oleji nebo ve vlastní šťávě, nebo sardinky
Mořské plody (krevety, kalamáry, chobotnice, apod.)
Vysokoprocentní šunka (obsah masa 92% a více)
Sušená maso

 

Náhrada masa jinými zdroji bílkovin:
Tofu
Tempeh
Seitan
Sójové maso

 

Obecně vhodné druhy tuků pro přípravu jídel:
Řepkový a slunečnicový, olivový olej
Kokosový olej
Dýňový olej
Máslo
Ghí – přepuštěné máslo

 

Toto je důležité pro dlouhodobou změnu vašich stravovacích návyků
Zakázané potraviny
Udržovací fáze

Délka fáze č. 4, podle zvoleného typu programu bude udržovací fáze od 1 do 4 týdnů

Během této fáze jste již dosáhli viditelných výsledků. Fáze 4 slouží k udržení dosažených výsledků a zabránění jo-jo efektu. MyKETO vám v této fázi pomáhá doplnit potřebné bílkoviny, ideálně jako dopolední a odpolední rychlá a vyvážená svačina. Zbytek denního stravování již máte plně ve svých rukou. Naši poradci jsou vám kdykoli připraveni poradit.

Důležité pravidlo: Nezapomeňte, že cca polovinu talíře by měla tvořit zelenina, jídelníček by měl být pestrý. Pokud byste hledali inspiraci, připravili jsme pro vás sekci s recepty.

Výběr povolených potravin naleznete níže.

 

Zelenina: obsah
sacharidů
ve 100 g
Rukola 0,3 g
Salát polníček 1 g
Jarní cibulka 1,4 g
Čerstvý špenát 2 g
Hlávkový salát 2 g
Řapíkatý celer 2,2 g
Okurka salátová 3 g
Ledový salát 3 g
Chřest 3 g
Cuketa 3 g
Hlávkové zelí bílé 3 g
Paprika zelená/bílá 3 g
Ředkvičky 3 g
Lilek 3 g
Ředkev bílá 4 g
Ředkev vodnice 4 g
Zelené fazolky 4 g
Kapusta 4 g
Rajčata 4 g
Žlutá paprika 5 g
Červená paprika 6 g
Mrkev 7,3 g
Dýně 8,8 g
Červená řepa 9,9 g

Zelenina je velmi důležitou složkou všech fází vašeho dietního plánu. Aby byla skutečně zdraví prospěšná, je potřeba, aby byla upravena vhodnými způsoby, z kterých můžete vybírat tyto:

Konzumace syrové zeleniny

Vaření v páře

Vaření

Dušení

Blanšírování

Ideální způsoby úpravy

Pečení na sucho

Grilování

Restování s minimem použitého tuku

Spíše výjimečně
Ovoce: Obsah
sacharidů
ve 100 g
Avokádo (max. 50 g/den) 2 g
Zelené olivy (max. 50 g/den) 0,1 g
Borůvky 11,5 g
Maliny 12,8 g
Ostružiny 12 g
Jahody 6,2 g
Několik plátků citronu do nápojů

 

Mléčné výrobky a vejce: Obsah
sacharidů
ve 100 g
Vajíčka (1 kus) 0,7 g
Cottage sýr 3 g
Lučina/palouček 2,5 g
Mozzarella 2,2 g
Parmazán 3 g
Gouda 1 g
Eidam 1,8 g
Olomoucké tvarůžky 2,6 g
Tvaroh polotučný 4,4 g
Bílý jogurt (např. Hollandia) 3,8 g
Kefír 3,6 g
Ricotta 5 g

 

Vhodné druhy mas:
Kuřecí
Krůtí
Králičí
Libové hovězí
Libové vepřové
Ryby (sladkovodní i mořské, ideálně čerstvé), případně můžete zařadit např. tuňáka v olivovém oleji nebo ve vlastní šťávě, nebo sardinky
Mořské plody (krevety, kalamáry, chobotnice, apod.)
Vysokoprocentní šunka (obsah masa 92% a více)
Sušená maso
Náhrada masa jinými zdroji bílkovin:
Tofu
Tempeh
Seitan
Sójové maso

 

Obecně vhodné druhy tuků pro přípravu jídel:
Řepkový a slunečnicový, olivový olej
Kokosový olej
Dýňový olej
Máslo
Ghí – přepuštěné máslo

 

Toto je důležité pro dlouhodobou změnu vašich stravovacích návyků

 

Ořechy, semínka (maximálně 50 g/den) Obsah
sacharidů
ve 100 g
Vlašské ořechy 14 g
Mandle 19 g
Lískové ořechy 15,8 g
Kešu 26 g
pekanové ořechy  
pistácie  
piniové ořechy  
kokos  
Chia semínka  
Lněná semínka (celá nebo drcená)  
Slunečnicová semínka  
Konopná semínka  
Dýňová semínka  
Zakázané potraviny