
Budete-li chtít pokračovat v celodenní náhradě stravy pouze proteinovými potravinami MyKETO déle než 3 týdny, měli byste se poradit s lékařem. Pokud nahradíte 1–2 jídla běžnou nízkoenergetickou stravou, konzultace nejsou nutné.
V této sekci se dozvíte, jaké potraviny můžete konzumovat během jednotlivých fází, jaké je povolené množství a obsah sacharidů.
Pravidelné stravování
5 porcí jídla za den
1. jídlo do hodiny od probuzení
Intervaly mezi jídly 3–4 hodiny
Poslední jídlo cca 2–3 hodiny před spánkem
Dostatečný pitný režim
Dbejte na pravidelný přívod
2 – 3 l tekutin za den.
Pozornost věnujte výběru vhodných nápojů, bez obsahu cukru!
Do pitného režimu se nepočítá káva, nápoje s obsahem kofeinu a alkoholické nápoje
Dostatek spánku
Pro úspěšné hubnutí je třeba dostatek spánku.
Při jeho nedostatku se proces hubnutí zpomaluje až zastavuje. Proto dbejte na pravidelný režim dne.
Budete-li chtít pokračovat v celodenní náhradě stravy pouze proteinovými potravinami MyKETO déle než 3 týdny, měli byste se poradit s lékařem. Pokud nahradíte 1–2 jídla běžnou nízkoenergetickou stravou, konzultace nejsou nutné.
Proteinová jídla MyKETO můžete od 2. týdne obohatit o zelenou nebo bílou zeleninu v množství do 100 g za den. Zelenina není nutná, MyKETO pokrývá výživové potřeby organismu. Zeleninu můžete konzumovat čerstvou, kdykoliv během dne nebo ji můžete přidat do slaných jídel MyKETO.
Výběr zeleniny | obsah sacharidů ve 100 g |
---|---|
Rukola | 0,3 g |
Salát polníček | 1 g |
Jarní cibulka | 1,4 g |
Čerstvý špenát | 2 g |
Hlávkový salát | 2 g |
Řapíkatý celer | 2,2 g |
Okurka salátová | 3 g |
Ledový salát | 3 g |
Chřest | 3 g |
Cuketa | 3 g |
Hlávkové zelí bílé | 3 g |
Paprika zelená/bílá | 3 g |
Ředkvičky | 3 g |
Ředkev bílá | 4 g |
Ředkev vodnice | 4 g |
Zelené fazolky | 4 g |
Kapusta |
4 g |
Jakékoliv bylinky (petrželka, tymián, bazalka, rozmarýn, koriandr atd.) |
Výběr ovoce | obsah sacharidů ve 100 g |
---|---|
Zelné olivy (max. 50 g/den) | 0,1 g |
Několik plátků citronu do nápojů |
Velmi důležitou složkou všech fází vašeho dietního plánu je zelenina. Aby byla skutečně zdraví prospěšná, je potřeba, aby byla upravena vhodnými způsoby, z kterých můžete vybírat tyto:
Konzumace syrové zeleniny
Vaření v páře
Vaření
Dušení
Blanšírování
Pečení na sucho
Grilování
Restování s minimem použitého tuku
(Úplně vynecháme smažení)
Rady pro 2 fázi:
Výběr zeleniny: | obsah sacharidů ve 100 g |
---|---|
Rukola | 0,3 g |
Salát polníček | 1 g |
Jarní cibulka | 1,4 g |
Čerstvý špenát | 2 g |
Hlávkový salát | 2 g |
Řapíkatý celer | 2,2 g |
Okurka salátová | 3 g |
Ledový salát | 3 g |
Chřest | 3 g |
Cuketa | 3 g |
Hlávkové zelí bílé | 3 g |
Paprika zelená/bílá | 3 g |
Ředkvičky | 3 g |
Lilek | 3 g |
Ředkev bílá | 4 g |
Ředkev vodnice | 4 g |
Zelené fazolky | 4 g |
Kapusta | 4 g |
Zelenina je velmi důležitou složkou všech fází vašeho dietního plánu. Aby byla skutečně zdraví prospěšná, je potřeba, aby byla upravena vhodnými způsoby, z kterých můžete vybírat tyto:
Konzumace syrové zeleniny
Vaření v páře
Vaření
Dušení
Blanšírování
Pečení na sucho
Grilování
Restování s minimem použitého tuku
Výběr ovoce: | obsah sacharidů ve 100 g |
---|---|
Avokádo (max. 50 g/den) | 2 g |
Zelené olivy (max. 50 g/den) | 0,1 g |
Několik plátků citronu do nápojů |
Vhodné druhy masa: |
---|
Kuřecí |
Krůtí |
Králičí |
Libové hovězí |
Libové vepřové |
Ryby (sladkovodní i mořské, ideálně čerstvé), případně můžete zařadit např. tuňáka v olivovém oleji nebo ve vlastní šťávě nebo sardinky |
Mořské plody (krevety, kalamáry, chobotnice, apod.) |
Vysokoprocentní šunka (obsah masa 92% a více) |
Sušené maso |
Náhrada masa jinými zdroji bílkovin: |
---|
Tofu |
Tempeh |
Seitan |
Sójové maso |
Vejce - ne více než 1 denně, spíše příležitostně |
Obecně vhodné druhy tuků pro přípravu jídel: |
---|
Řepkový a slunečnicový, olivový olej |
Kokosový olej |
Dýňový olej |
Máslo |
Ghí – přepuštěné máslo |
Vaše běžné obědy a večeře můžete připravovat tak jak jste zvyklí (dušení, vaření, vaře v páře, grilování, pečení), s využitím níže uvedených množství a druhů potravin. Z technologických příprav pokrmů nedoporučujeme smažení. Pro přípravu použijte kvalitní tuk (olivový olej, řepkový olej, přepuštěné máslo). Nepoužívejte kořenící směsi, raději volte sušené nebo čerstvé bylinky, sušený nebo čerstvý česnek (cca 1 stroužek), čerstvý zázvor, sůl a pepř. Použít můžete také jedno-druhová koření jako je např. curry, chilli, kayenský pepř, červená paprika, kmín apod.).
Zeleninu můžete ponechat syrovou nebo ji můžete opět libovolně tepelně upravovat s doplněním kvalitních tuků (vaření v páře, pečení, dušení, grilování).
Zelenina: | Obsah sacharidů ve 100 g |
---|---|
Rukola | 0,3 g |
Salát polníček | 1 g |
Jarní cibulka | 1,4 g |
Čerstvý špenát | 2 g |
Hlávkový salát | 2 g |
Řapíkatý celer | 2,2 g |
Okurka salátová | 3 g |
Ledový salát | 3 g |
Chřest | 3 g |
Cuketa | 3 g |
Hlávkové zelí bílé | 3 g |
Paprika zelená/bílá | 3 g |
Ředkvičky | 3 g |
Lilek | 3 g |
Ředkev bílá | 4 g |
Ředkev vodnice | 4 g |
Zelené fazolky | 4 g |
Kapusta | 4 g |
Rajčata | 4 g |
Žlutá paprika | 5 g |
Červená paprika | 6 g |
Mrkev | 7,3 g |
Dýně | 8,8 g |
Červená řepa | 9,9 g |
Zelenina je velmi důležitou složkou všech fází vašeho dietního plánu. Aby byla skutečně zdraví prospěšná, je potřeba, aby byla upravena vhodnými způsoby, z kterých můžete vybírat tyto:
Konzumace syrové zeleniny
Vaření v páře
Vaření
Dušení
Blanšírování
Pečení na sucho
Grilování
Restování s minimem použitého tuku
Zelenina: | Obsah sacharidů ve 100 g |
---|---|
Rukola | 0,3 g |
Salát polníček | 1 g |
Jarní cibulka | 1,4 g |
Čerstvý špenát | 2 g |
Hlávkový salát | 2 g |
Řapíkatý celer | 2,2 g |
Okurka salátová | 3 g |
Ledový salát | 3 g |
Chřest | 3 g |
Cuketa | 3 g |
Hlávkové zelí bílé | 3 g |
Paprika zelená/bílá | 3 g |
Ředkvičky | 3 g |
Lilek | 3 g |
Ředkev bílá | 4 g |
Ředkev vodnice | 4 g |
Zelené fazolky | 4 g |
Kapusta | 4 g |
Rajčata | 4 g |
Žlutá paprika | 5 g |
Červená paprika | 6 g |
Mrkev | 7,3 g |
Dýně | 8,8 g |
Červená řepa | 9,9 g |
Mléčné výrobky a vejce: | Obsah sacharidů ve 100 g |
---|---|
Vajíčka (1 kus) | 0,7 g |
Cottage sýr | 3 g |
Lučina/palouček | 2,5 g |
Mozzarella | 2,2 g |
Parmazán | 3 g |
Gouda | 1 g |
Eidam | 1,8 g |
Olomoucké tvarůžky | 2,6 g |
Tvaroh polotučný | 4,4 g |
Bílý jogurt (např. Hollandia) | 3,8 g |
Kefír | 3,6 g |
Ricotta | 5 g |
Výběr ovoce: | Obsah sacharidů ve 100 g |
---|---|
Avokádo (max. 50 g/den) | 2 g |
Zelené olivy (max. 50 g/den) | 0,1 g |
Borůvky | 11,5 g |
Maliny | 12,8 g |
Ostružiny | 12 g |
Jahody | 6,2 g |
Několik plátků citronu do nápojů |
Vhodné druhy masa: |
---|
Kuřecí |
Krůtí |
Králičí |
Libové hovězí |
Libové vepřové |
Ryby (sladkovodní i mořské, ideálně čerstvé), případně můžete zařadit např. tuňáka v olivovém oleji nebo ve vlastní šťávě, nebo sardinky |
Mořské plody (krevety, kalamáry, chobotnice, apod.) |
Vysokoprocentní šunka (obsah masa 92% a více) |
Sušená maso |
Náhrada masa jinými zdroji bílkovin: |
---|
Tofu |
Tempeh |
Seitan |
Sójové maso |
Obecně vhodné druhy tuků pro přípravu jídel: |
---|
Řepkový a slunečnicový, olivový olej |
Kokosový olej |
Dýňový olej |
Máslo |
Ghí – přepuštěné máslo |
Důležité pravidlo: Nezapomeňte, že cca polovinu talíře by měla tvořit zelenina, jídelníček by měl být pestrý. Pokud byste hledali inspiraci, připravili jsme pro vás sekci s recepty.
Výběr povolených potravin naleznete níže.
Zelenina: | obsah sacharidů ve 100 g |
---|---|
Rukola | 0,3 g |
Salát polníček | 1 g |
Jarní cibulka | 1,4 g |
Čerstvý špenát | 2 g |
Hlávkový salát | 2 g |
Řapíkatý celer | 2,2 g |
Okurka salátová | 3 g |
Ledový salát | 3 g |
Chřest | 3 g |
Cuketa | 3 g |
Hlávkové zelí bílé | 3 g |
Paprika zelená/bílá | 3 g |
Ředkvičky | 3 g |
Lilek | 3 g |
Ředkev bílá | 4 g |
Ředkev vodnice | 4 g |
Zelené fazolky | 4 g |
Kapusta | 4 g |
Rajčata | 4 g |
Žlutá paprika | 5 g |
Červená paprika | 6 g |
Mrkev | 7,3 g |
Dýně | 8,8 g |
Červená řepa | 9,9 g |
Zelenina je velmi důležitou složkou všech fází vašeho dietního plánu. Aby byla skutečně zdraví prospěšná, je potřeba, aby byla upravena vhodnými způsoby, z kterých můžete vybírat tyto:
Konzumace syrové zeleniny
Vaření v páře
Vaření
Dušení
Blanšírování
Pečení na sucho
Grilování
Restování s minimem použitého tuku
Ovoce: | Obsah sacharidů ve 100 g |
---|---|
Avokádo (max. 50 g/den) | 2 g |
Zelené olivy (max. 50 g/den) | 0,1 g |
Borůvky | 11,5 g |
Maliny | 12,8 g |
Ostružiny | 12 g |
Jahody | 6,2 g |
Několik plátků citronu do nápojů |
Mléčné výrobky a vejce: | Obsah sacharidů ve 100 g |
---|---|
Vajíčka (1 kus) | 0,7 g |
Cottage sýr | 3 g |
Lučina/palouček | 2,5 g |
Mozzarella | 2,2 g |
Parmazán | 3 g |
Gouda | 1 g |
Eidam | 1,8 g |
Olomoucké tvarůžky | 2,6 g |
Tvaroh polotučný | 4,4 g |
Bílý jogurt (např. Hollandia) | 3,8 g |
Kefír | 3,6 g |
Ricotta | 5 g |
Vhodné druhy mas: |
---|
Kuřecí |
Krůtí |
Králičí |
Libové hovězí |
Libové vepřové |
Ryby (sladkovodní i mořské, ideálně čerstvé), případně můžete zařadit např. tuňáka v olivovém oleji nebo ve vlastní šťávě, nebo sardinky |
Mořské plody (krevety, kalamáry, chobotnice, apod.) |
Vysokoprocentní šunka (obsah masa 92% a více) |
Sušená maso |
Náhrada masa jinými zdroji bílkovin: |
---|
Tofu |
Tempeh |
Seitan |
Sójové maso |
Obecně vhodné druhy tuků pro přípravu jídel: |
---|
Řepkový a slunečnicový, olivový olej |
Kokosový olej |
Dýňový olej |
Máslo |
Ghí – přepuštěné máslo |
Ořechy, semínka (maximálně 50 g/den) | Obsah sacharidů ve 100 g |
---|---|
Vlašské ořechy | 14 g |
Mandle | 19 g |
Lískové ořechy | 15,8 g |
Kešu | 26 g |
pekanové ořechy | |
pistácie | |
piniové ořechy | |
kokos | |
Chia semínka | |
Lněná semínka (celá nebo drcená) | |
Slunečnicová semínka | |
Konopná semínka | |
Dýňová semínka |