Recept na low carb kuřecí Tiku Masalu
- Od 4. fáze
- Příprava: 10 minut
- Pečení: 30 minut
- Celkový čas + chlazení: 40 minut
- 4-6 porcí
- Snadné
Pojďte si s námi vychutnat vynikající indické jídlo, které si určitě zařadíte do vašeho pravidelného keto jídelníčku. Tedy pokud jste milovníky této exotické kuchyně plné voňavého koření!
TIP: Hotové kuře tika masala servírujte ozdobené koriandrem koriandrem, jako vhodná keto příloha bude květáková rýže, lowcarb indický chleba Naan!
- Ingredience na marinádu
Kuřecí prsa na kousíčky | 600 g |
Bílí jogurt |
1 ks |
Sušený česnek |
1 PL |
Čerstvý zázvor |
1 PL |
Koření garam masala |
2 ČL |
Kurkuma |
1 ČL |
Mletý římsky kmín |
1 ČL |
Chilli nebo kayenský pepř |
½ ČL |
Sůl |
1 ČL |
- Ingredience na omáčku
Olej | 2 PL |
Máslo |
2 PL |
Rajčatová pasta nebo plechovka rajčat |
400 ml |
Větší cibule |
1 ks |
Stroužky prolisovaného česneku |
2 ks |
Zázvor nastrouhaný najemno |
2 cm |
Gram masala koření |
1 ČL |
Mletý římsky kmín |
1 ČL |
Kurkuma |
1 ČL |
Mletý koriandr |
1 ČL |
Chilli |
½ ČL |
Smetana ke šlehání |
200 ml |
2 ČL | |
Sůl |
špetka |
Čerstvý koriandr |
na dokončení |
- Postup:
-
V misce všechny suroviny na marinádu a přidejte na kousky nakrájená kuřecí prsa. nechte marinovat minimálně 15 minut, ale klidně můžete nechat kuře odležet i přes noc.
-
Ve velké pánvi rozehřejte olej, přidejte kousky kuřete ve 2-3 dávkách. Smažte do hněda cca 3 minuty na každé straně.
-
Osmažené kuře dejte stranou. Na stejné pánvi rozpusťte máslo, osmažte na něm cibuli (cca 3 minuty), přitom seškrabujte všechny zhnědlé kousky přilepené na dně pánve.
-
Přidejte česnek a zázvor a restujte další 1 minutu, poté přidejte koření garam masala, římský kmín, kurkumu i mletý koriandr, chilli. Koření nechte rozvonět asi 20 sekund.
-
Vlijte rajčatový protlak, osolte, ochutnejte, pokud je omáčka kyselá přidejte erythritol. Necháme vařit asi 10 minut za občasného míchání, dokud omáčka nezhoustne.
-
Nyní do pánve vmíchejte smetanu a přidejte, vařte dalších 10 minut, dokud není kuře hotové a omáčka krásně hustá.
- Podávejte s čerstvým koriandrem zvlášť nebo ho přimíchejte do omáčky.