Má celou řadu důležitých funkcí. Většina lidí během dne nemá čas sníst dostatek vlákniny. Pro ilustraci, denní příjem ovoce a zeleniny, pro dostatek vlákniny, by měl činit 1 kg. Skutečnost, že konzumujeme příliš málo vlákniny vede k nedostatečnému zasycení. To se odráží na větším množství snědené potravy a následné vytváření tukových zásob. MyKETO je bohaté na vlákninu a přináší rychlý pocit zasycení.
Vlákninu dělíme na rozpustnou a nerozpustnou (hrubou):
Rozpustnou vlákninu si můžeme představit jako houbu, která na sebe váže velké množství vody, svůj objem tak dokáže mnohonásobně zvýšit. Pro její trávení je třeba určitý čas, proto dochází současně k jejímu pomalejšímu posunu ze žaludku do tenkého střeva. To pociťujeme velmi příjemně, jako pocit nasycení. Vláknina je také velmi prospěšná pro osídlení trávicího traktu žádoucími laktobacily a bifidobakeriemi, dále pro normální metabolismus tuků a cholesterolu, stejně tak pro stabilizaci hladiny cukru v krvi. Je důležité si uvědomit, že prudké výkyvy hladiny cukru v krvi (glykémie) mohou s postupujícím časem vést k cukrovce II. typu.
Nerozpustná vláknina slouží jako jakýsi kartáč, který čistí náš trávicí trakt od škodlivých látek. Díky této vláknině se potrava naším trávicím traktem pohybuje optimálně dlouhou dobu, 4 – 6 hodin. Při nedostatku hrubé vlákniny se naopak tato doba prodlužuje na 12 – 24 hodin, někdy dokonce až na týden! Vzniká zácpa, nahromaděná trávenina ve střevech podléhá hnilobným procesům za vzniku látek, které jsou pro zdraví škodlivé a mohou vážně poškozovat střevní povrch.