Všichni si jistě velmi dobře pamatujeme na dobu, kdy na nás z reklamy vyskakoval margarín místo másla a všechny sýry a jogurty byly light. Tam, kde se v potravině snížily tuky, zvýšil se v nich obsah škrobů (sacharidů) nebo jiná aditiva. Tento léty zakořeněný mýtus stále přetrvává, zdravých tuků se ale nemusíte bát. Pokud je budete konzumovat v rozumné míře.
Na co všechno tuky v těle potřebujeme?
- Tuk je nositelem chuti (odtučněné potraviny nechutnají dobře, a tak jsou přidávána další aditiva pro úpravu chuti).
- Některé vitamíny (A, D, E, K) jsou rozpustné pouze v tucích.
- Tuky jsou stavebním kamenem mozkových a nervových buněk.
- Chrání vnitřní orgány proti zranění.
- Tuk je součástí buněčných membrán, a ty by bez něj nemohly správně fungovat.
- Tuk hraje zásadní roli při tvorbě některých hormonů.
- Zdravé tuky pomáhají udržet správnou hladinu cholesterolu.
Avšak není tuk jako tuk, my se vám pokusíme přiblížit rozdíly mezi „zdravými a nezdravými“ tuky a jejich zdroje
Začneme těmi, které můžeme označit jako vhodné, zdravé:
- Nenasycené mastné kyseliny: poznáte je tak, že jsou při pokojové teplotě v tekutém stavu. Jejich zdrojem jsou ryby, semínka, ořechy, avokádo, nebo klasické rostlinné oleje (olivový, řepkový, slunečnicový, dýňový).
- Speciální skupinou jsou tzv. MCT oleje: ty jsou dokonce hlavními tuky jednoho typu ketodiety – nazývané MCT keto dieta.
- Další skupinou jsou nasycené mastné kyseliny: což jsou všechny živočišné tuky obsažené v másle, sádle, ve vajíčkách nebo v červeném mase. Nasycené mastné kyseliny umíme dobře trávit již od dětství, protože jsou hlavní tukovou složkou mateřského mléka. Zdravotní problémy mohou nastat, pokud je kombinujeme s vysokým příjmem rostlinných sacharidů.
Tuky jsou nezbytné pro zachování zdraví a normální tělesné funkce. MyKETO dodává kvalitní tuky s vyváženým poměrem nasycených, mono- a vícenenasycených mastných kyselin.
Mezi nevhodné – nezdravé tuky, kterým byste se měli vyhýbat patří:
- Transmastné kyseliny: které najdete například v polevách a náplních cukrovinek, v mražené pizze nebo hamburgeru, vysoké množství mohou obsahovat i chipsy nebo některé cereální tyčinky. Transmastné tuky zvyšují hladinu LDL (škodlivého) a snižují hladinu HDL (dobrého) cholesterolu, což je hlavní příčina kardiovaskulárního onemocnění.
To je také důvodem, proč MyKETO neobsahuje palmový olej, který je levnou náhražkou kvalitních tuků. MyKETO klade důraz na obsah tělu prospěšných omega 3 a omega 6 mastných kyselin.