Domů Vláknina - pro zdravý střevní mikrobiom

Vláknina - pro zdravý střevní mikrobiom

Vláknina a KETO dieta

Na zdraví našich střev a celého trávicího traktu bychom neměli zapomínat! Vláknina jako stavební kámen pro zdravý střevní mikrobiom. Střevní mikrobiom rozhoduje nejenom o trávení, ale asi ze 70% i o naší obranyschopnosti. Vláknina je velmi důležitá pro správnou činnost trávicího systému. Dostatečný příjem vlákniny podporuje zdraví našeho střevního mikrobiomu. Dobře fungující střevní mikrobiom je jako váš ochránce, brání cizorodým látkám pronikat do těla a zneškodňuje je. Tlumí zánětlivé procesy v organismu, vyrábí důležité enzymy a brání vzniku potravinových alergií. Je schopen produkovat vitamíny skupiny B a vitamín K.

Vlákninu, která obecně patří mezi sacharidy, rozdělujeme na dva typy: rozpustnou a nerozpustnou.

  1. Nerozpustná vláknina: není zdrojem energie. Zvětšuje svůj objem ve střevech a zkracuje dobu, po kterou tam zůstává potrava. Má také funkci „čistícího kartáče“.
  2. Rozpustná vláknina: má schopnost absorbovat vodu, bobtnat a v trávicím traktu se fermentuje přátelskými střevními bakteriemi, proto může být zdrojem energie. Reguluje trávení tuků a sacharidů. Ochraňuje střevní sliznice.

Zdroje rozpustné vlákniny

Zdrojem rozpustné vlákniny je hlavně ovoce, vlákninu najdeme v citrusových plodech, v banánech, jablkách a v rybízu. V podobě gumy se vyskytuje v boublích a ve fazolích, jakož i ve dvou u nás pěstovaných obilovinách - v ovsu a v ječmeni, ne však v žitu a v pšenici. Posypat bochník chleba několika ovesnými vločkami rozhodně nestačí. Další formou rozpustné vlákniny jsou slizy, které se nacházejí v semenech lnu, v indickém psylliu, v mořských řasách, chaluhách a v houbách včetně známé hlívy ústřičné. Všechny formy ve vodě rozpustné vlákniny vynikají schopností efektivně snižovat hladinu cholesterolu.

Význam vlákniny během KETO diety

Význam vlákniny při redukci a dlouhodobém udržení tělesné hmotnosti je hlavně v tom, že vláknina snižuje množství přijaté potravy a její energetickou vydatnost. Vláknina má schopnost zvětšovat svůj objem a má výbornou viskozitu. Pomáhá regulovat pocit sytosti a po příjmu potravy s obsahem vlákniny pocit nasycení přetrvává déle (glukóza se uvolňuje do oběhu postupně). Vláknina zpomaluje vyprazdňování žaludku a mechanicky brání přístupu enzymů k živinám. V tenkém střevě se zpomaluje vstřebávání živin a bezprostředně po jídle se snižuje hladina krevního cukru a reaktivní vzestup inzulínu. Zvýšením pocitu sytosti se předchází aktivnímu přejídání. Denní příjem vlákniny by se měl pohybovat okolo 25-30 g. O množství vlákniny s jídly MyKETO se nemusíte bát: hravě dosáhnete na doporučený denní příjem. 

5 tipů pro zdravá střeva

  • Konzumujte dostatečné množství vlákniny (zelenina, bobulovité ovoce)
  • Konzumujte bakterie mléčného kvašení (zakysané mléčné výrobky, kysané zelí)
  • Konzumujte potraviny s nízkým obsahem sacharidů
  • Konzumujte zdravé tuky (ideálně MCT oleje, vaječný žloutek)
  • Věděli jste, že nová odborná doporučení považují týdenní konzumaci 3-21 ks vajíček za zdravou?