Jak na trávicí diskomfort nebo potravinové intolerance

Jíte zdravě, pravidelně se hýbete, přesto vaši snahu o zdravý životní styl, tělo nedává najevo? Cítíte se unavení, nevýkonní, nafouklí nebo vás trápí pálení žáhy, průjem či zácpa? Na vině může být nedostatečná tvorba některých trávicích enzymů.

Pokud jídlo, které sníte není správně a dostatečně štěpeno trávícími enzymy, vaše tělo nemůže přijímat některé důležité živiny nebo trávení potravy trvá velmi dlouho.

Řešení může být jednoduché, trávicí enzymy- ty vám mohou pomoci získat z každého jídla maximum a vstoupit do komfortní zóny – spokojenosti s činností trávicí soustavy.

Co jsou to trávicí enzymy?

Enzymy jsou látky bílkovinné povahy, které jsou naší důležitou. Hrají klíčovou roli při veškerých biochemických procesech v těle, zkrátka v našem životě jsou podstatně důležitější, než si vůbec dovedeme představit.;

Enzymy jsou nezbytní pomocníci také při výrobě některých kvalitních potravin. Vděčíme jim  za tvrdé sýry, dobré víno, pivo. Bez enzymů bychom neznali kynuté těsto a o kysaném zelí nebo Kimchi bychom si mohli nechat jen zdát. I praní prádla probíhá za pomoci enzymů, Enzymy se osvědčily při léčbě kožních onemocnění souvisejících se stárnutím kůže, akné, překrvením a pigmentací J

Jakou mají enzymy funkci?

Enzymy pomáhají rozkládat různé druhy živin, aby je tělo mohlo snadno vstřebat. Některé se tvoří již v ústech, ale většina je tvořena slinivkou břišní, proto se jim někdy říká pankreatické enzymy. Mezi hlavní, enzymy patří: amyláza, laktáza, lipáza a proteáza, tyto enzymy štěpí sacharidy, laktózu (mléčný cukr), tuky a bílkoviny.

  • Enzymy jsou produkovány přirozeně v těle a pomáhají s důležitými úkoly, včetně:
  • budování svalů
  • ničení toxinů
  • rozkládání potravy během trávení

Teplo, nemoci nebo chemické látky mohou poškodit enzymy a změnit jejich tvar a ovlivnit tak jejich funkci. To negativně ovlivňuje tělesné procesy, které enzym pomáhal podporovat.

Enzymy mají svoji důležitou úlohu pro správné fungování imunitním systému. Pomáhají rozkládat bakterie a toxiny, což je důležité při boji proti infekcím. Jejich dostatek množství ovlivňuje i fungování imunitního systému. Jestliže však máme oslabenou imunitu nebo nás ohrožuje silný zánět, je vhodné podpořit náš obranný systém podáváním obdobných enzymů v podobě doplňků. Proteolytické enzymy, štěpící bílkoviny, vykazují protizánětlivé účinky.

Kdy je vhodné enzymy doplnit?

  • Při intoleranci laktózy
  • Při intoleranci lepku
  • Při zpomaleném trávení
  • Při pálení žáhy
  • Při průjmu či zácpě
  • Pokud trpíte plynatostí
  • Po operacích či úrazech
  • Při nadměrné únavě
  • Při zánětlivých procesech

Některé zdravotní pojišťovny dokonce přispívají svým pojištěncům na nákup Enzymů při intoleranci laktózy. (E 73). Využít tak můžete nejen naše pravidelné akce na nákup tohoto funkčního doplňku stravy, ale i podporu vaší pojišťovny!