Domů Recepty Slávnostní hovězí líčka s květákovým pyré

Slávnostní hovězí líčka s květákovým pyré

Průměr: 5 (2 hlasy/ů)
155 minut
6 porcí
střední obtížnost

MyKETO tým

Slavnostní recept pro plnohodnotný nedělní oběd, se kterým určitě nic nezkazíte. Příprava vám sice zabere o trošku více času než obvykle, ale výsledek bude stát za to. S tímhle receptem se nebudete stydět ani před náročnou porotou! Vyzkoušejte ho už od 3. fáze hubnutí.

Ingredience: 

Ingredience:

Hovězí líčka 1 kg
Olivový olej 5 lžic
Menší celer na kostičky 3/4
Menší mrkve na kostičky 4 ks
Menší petržel na kostičky 2 ks
Cibule na drobno 2 ks
Strouček česneku 3 ks
Rajský protlak 70 g
Tymián 1 snítka
Rozmarýn 1 snítka
Bobkový list 2 velké listy
Nové koření kuličky 3 kuličky
Černé koření kuličky 3 kuličky
Červené víno

300 ml

 

Květákové pyré:

Menší květák rozebraný na růžičky 1 ks
Maslo 20 g

Smetana

200-250 ml
Sůl špetka
Čerstvě mletý pěpř špetka
Postup: 

Květákové pyré: květák vařte v osolené vodě do měkka. Slijte, přidejte máslo a smetanu rozmixujte ponorným mixérem do hladké kaše. Množství smetany upravte dle konzistence pyré. Dochuťte solí a pepřem.

Očištěná hovězí líčka opepřete a osolte, v hrnci rozehřejte olej, líčka na něm opečte ze všech stran dohněda.

Vyjměte a dejte stranou. Do výpeku přidejte kořenovou zeleninu a opékejte dozlatova, přidejte cibuli, česnek, a ještě chvíli restujte.

Přidejte protlak, koření a bylinky, vše ještě minutu míchejte.

Zalijte červeným vínem a přiveďte k varu a nechte odklopené vařit, dokud se objem nezredukuje asi na 1/3, do hrnce vraťte hovězí líčka, zalijte vývarem a hrnec vložte do trouby předehřáté na 150 °C.

Pečte přiklopené cca 2-2,5 hodiny nebo dokud nejsou líčka měkká.

Líčka vyndejte, omáčku přeceďte, část zeleniny vraťte do omáčky a rozmixujte ponorným mixérem dohladka, zelenina omáčku krásně zahustí.

Dochuťte solí a pepřem podle potřeby.