Slavnostní hovězí líčka s květákovým pyré
- Od 3. fáze
- 155 minut
- 6 porcí
- střední obtížnost
- MyKETO tým
Slavnostní recept pro plnohodnotný nedělní oběd, se kterým určitě nic nezkazíte. Příprava vám sice zabere o trošku více času než obvykle, ale výsledek bude stát za to. S tímhle receptem se nebudete stydět ani před náročnou porotou! Vyzkoušejte ho už od 3. fáze hubnutí.
- Ingredience:
Hovězí líčka | 1 kg |
Olivový olej | 5 lžic |
Menší celer na kostičky | 3/4 |
Menší mrkve na kostičky | 4 ks |
Menší petržel na kostičky | 2 ks |
Cibule na drobno | 2 ks |
Strouček česneku | 3 ks |
Rajský protlak | 70 g |
Tymián | 1 snítka |
Rozmarýn | 1 snítka |
Bobkový list | 2 velké listy |
Nové koření kuličky | 3 kuličky |
Černé koření kuličky | 3 kuličky |
Červené víno |
300 ml |
- Květákové pyré:
Menší květák rozebraný na růžičky | 1 ks |
Maslo | 20 g |
Smetana |
200-250 ml |
Sůl | špetka |
Čerstvě mletý pěpř | špetka |
- Postup:
- Květákové pyré: květák vařte v osolené vodě do měkka. Slijte, přidejte máslo a smetanu rozmixujte ponorným mixérem do hladké kaše. Množství smetany upravte dle konzistence pyré. Dochuťte solí a pepřem.
- Očištěná hovězí líčka opepřete a osolte, v hrnci rozehřejte olej, líčka na něm opečte ze všech stran dohněda.
- Vyjměte a dejte stranou. Do výpeku přidejte kořenovou zeleninu a opékejte dozlatova, přidejte cibuli, česnek, a ještě chvíli restujte.
- Přidejte protlak, koření a bylinky, vše ještě minutu míchejte.
- Zalijte červeným vínem a přiveďte k varu a nechte odklopené vařit, dokud se objem nezredukuje asi na 1/3, do hrnce vraťte hovězí líčka, zalijte vývarem a hrnec vložte do trouby předehřáté na 150 °C.
- Pečte přiklopené cca 2-2,5 hodiny nebo dokud nejsou líčka měkká.
- Líčka vyndejte, omáčku přeceďte, část zeleniny vraťte do omáčky a rozmixujte ponorným mixérem dohladka, zelenina omáčku krásně zahustí.
- Dochuťte solí a pepřem podle potřeby.