Slavnostní hovězí líčka s květákovým pyré

hovezi_licka_recept_nahled_myketo_0

Slavnostní hovězí líčka s květákovým pyré

  • Od 3. fáze
  • 155 minut
  • 6 porcí
  • střední obtížnost
  • MyKETO tým

 

Slavnostní recept pro plnohodnotný nedělní oběd, se kterým určitě nic nezkazíte. Příprava vám sice zabere o trošku více času než obvykle, ale výsledek bude stát za to. S tímhle receptem se nebudete stydět ani před náročnou porotou! Vyzkoušejte ho už od 3. fáze hubnutí.

  • Ingredience:
Hovězí líčka 1 kg
Olivový olej 5 lžic
Menší celer na kostičky 3/4
Menší mrkve na kostičky 4 ks
Menší petržel na kostičky 2 ks
Cibule na drobno 2 ks
Strouček česneku 3 ks
Rajský protlak 70 g
Tymián 1 snítka
Rozmarýn 1 snítka
Bobkový list 2 velké listy
Nové koření kuličky 3 kuličky
Černé koření kuličky 3 kuličky
Červené víno

300 ml

 

  • Květákové pyré:
Menší květák rozebraný na růžičky 1 ks
Maslo 20 g

Smetana

200-250 ml
Sůl špetka
Čerstvě mletý pěpř špetka
  • Postup:
  1. Květákové pyré: květák vařte v osolené vodě do měkka. Slijte, přidejte máslo a smetanu rozmixujte ponorným mixérem do hladké kaše. Množství smetany upravte dle konzistence pyré. Dochuťte solí a pepřem.
  2. Očištěná hovězí líčka opepřete a osolte, v hrnci rozehřejte olej, líčka na něm opečte ze všech stran dohněda.
  3. Vyjměte a dejte stranou. Do výpeku přidejte kořenovou zeleninu a opékejte dozlatova, přidejte cibuli, česnek, a ještě chvíli restujte.
  4. Přidejte protlak, koření a bylinky, vše ještě minutu míchejte.
  5. Zalijte červeným vínem a přiveďte k varu a nechte odklopené vařit, dokud se objem nezredukuje asi na 1/3, do hrnce vraťte hovězí líčka, zalijte vývarem a hrnec vložte do trouby předehřáté na 150 °C.
  6. Pečte přiklopené cca 2-2,5 hodiny nebo dokud nejsou líčka měkká.
  7. Líčka vyndejte, omáčku přeceďte, část zeleniny vraťte do omáčky a rozmixujte ponorným mixérem dohladka, zelenina omáčku krásně zahustí.
  8. Dochuťte solí a pepřem podle potřeby.