„Sacharidová chřipka“ nebo také jinak „KETO chřipka“ je stav podobný běžné chřipce, ale nejedná se o virový původ, ale o projev metabolické změny v organizmu. Mohou se objevit symptomy jako je: mírná bolest hlavy, pocit žízně, zvýšená únava, nervozita, průjem nebo zácpa. „Keto-chřipka“ se může objevit na začátku keto diety, než si vaše tělo přivykne na nový stravovací režim a začne naplno využívat ketolátky jako zdroj energie, především pro výživu mozku. Jedná se pouze o dočasný, krátkodobý stav, který se nemusí projevit u každého z nás.
Jak snadno zvládnout ketochřipku s MyKETO?
- Důležitý je dostatečný příjem elektrolytů – hořčíku, sodíku a draslíku. Pět porcí jídel MyKETO denně vám zajistí ideální příjem těchto důležitých minerálů.
- Pijte dostatečné množství tekutin 2,5–3 l za den, vhodná je neperlivá voda, bylinné čaje, případně neochucená minerálka. Pokud jste zvyklí pít ochucené minerálky nebo sladké limonády, zařadit můžete i MyKETO nápoj s příchutí pomeranče, maliny nebo punče.
- Dalším skvělým pomocníkem je vývar, který ještě mírně zvýší příjem sodíku.
- V prvních dnech diety si dopřejte více odpočinku a pokud je to možné snižte fyzickou aktivitu.
- Jezte jídla MyKETO v pravidelných 3–4 hodinových intervalech, nedělejte dlouhé pauzy.
- Pokud se objeví zažívací diskomfort, zařaďte do jídelníčku enzymy, které napomohou zlepšit trávení při vyšším příjmu proteinů.
Potřebuji ve stravě sacharidy?
Určitě jste se již setkali s názorem, že vaše tělo potřebuje sacharidy pro správné fungování.
Sacharidy nejsou esenciální makroživina, to znamená, že si glukózu, jednoduchý sacharid,dokáže tělo samo získat z jiných složek stravy. Organizmus pro správné fungování potřebuje bílkoviny, zdravé tuky, velké množství vitamínů, minerálních látek a vlákniny. Při nízkých dávkách sacharidů si tělo bude vytvářet z tukových zásob ketolátky, které budou sloužit jako alternativní palivo pro správné fungování.
Některé naše orgány mnohem raději spalují energii z ketolátek, než energii z glukózy. Patří mezi ně například srdce, kosterní svaly nebo kůra ledvin. Náš mozek je také schopný se velmi dobře adaptovat na energii pocházející z ketolátek, které jsou pro něj zdravotně lepší než energie z vysokého příjmu sacharidů [1].
ZDROJE:
[1] RUSEK, Marta, Ryszard PLUTA, Marzena UŁAMEK-KOZIOŁ a Stanisław J. CZUCZWAR. Ketogenic Diet in Alzheimer’s Disease. International Journal of Molecular Sciences [online]. 2019, 20(16) [cit. 2020-10-12]. ISSN 1422-0067. Dostupné z: doi:10.3390/ijms20163892