Vláknina má celou řadu důležitých funkcí. Většina lidí během dne nemá čas sníst dostatek vlákniny. Pro ilustraci, denní příjem ovoce a zeleniny, pro dostatek vlákniny, by měl činit 1 kg. Skutečnost, že konzumujeme příliš málo vlákniny vede k nedostatečnému zasycení. To se odráží na větším množství snědené potravy a následné vytváření tukových zásob. MyKETO je bohaté na vlákninu a přináší rychlý pocit zasycení.
Na zdraví našich střev a celého trávicího traktu bychom neměli zapomínat! Vláknina jako stavební kámen pro zdravý střevní mikrobiom. Střevní mikrobiom rozhoduje nejenom o trávení, ale asi ze 70% i o naší obranyschopnosti. Vláknina je velmi důležitá pro správnou činnost trávicího systému. Dostatečný příjem vlákniny podporuje zdraví našeho střevního mikrobiomu. Dobře fungující střevní mikrobiom je jako váš ochránce, brání cizorodým látkám pronikat do těla a zneškodňuje je. Tlumí zánětlivé procesy v organismu, vyrábí důležité enzymy a brání vzniku potravinových alergií. Je schopen produkovat vitamíny skupiny B a vitamín K.
Vlákninu, která obecně patří mezi sacharidy, rozdělujeme na dva typy: rozpustnou a nerozpustnou.
- Nerozpustná vláknina: není zdrojem energie. Zvětšuje svůj objem ve střevech a zkracuje dobu, po kterou tam zůstává potrava. Má také funkci „čistícího kartáče“, který čistí náš trávicí trakt od škodlivých látek. Díky této vláknině se potrava naším trávicím traktem pohybuje optimálně dlouhou dobu, 4 – 6 hodin. Při nedostatku hrubé vlákniny se naopak tato doba prodlužuje na 12 – 24 hodin, někdy dokonce až na týden! Vzniká zácpa, nahromaděná trávenina ve střevech podléhá hnilobným procesům za vzniku látek, které jsou pro zdraví škodlivé a mohou vážně poškozovat střevní povrch.
- Rozpustná vláknina: má schopnost absorbovat vodu, bobtnat a v trávicím traktu se fermentuje přátelskými střevními bakteriemi, proto může být zdrojem energie. Reguluje trávení tuků a sacharidů. Ochraňuje střevní sliznice. Pro její trávení je třeba určitý čas, proto dochází současně k jejímu pomalejšímu posunu ze žaludku do tenkého střeva. To pociťujeme velmi příjemně, jako pocit nasycení. Vláknina je také velmi prospěšná pro osídlení trávicího traktu žádoucími laktobacily a bifidobakeriemi, dále pro normální metabolismus tuků a cholesterolu, stejně tak pro stabilizaci hladiny cukru v krvi. Je důležité si uvědomit, že prudké výkyvy hladiny cukru v krvi (glykémie) mohou s postupujícím časem vést k cukrovce II. typu.
Zdroje rozpustné vlákniny
Zdrojem rozpustné vlákniny je hlavně ovoce, vlákninu najdeme v citrusových plodech, v banánech, jablkách a v rybízu. V podobě gumy se vyskytuje v boublích a ve fazolích, jakož i ve dvou u nás pěstovaných obilovinách - v ovsu a v ječmeni, ne však v žitu a v pšenici. Posypat bochník chleba několika ovesnými vločkami rozhodně nestačí. Další formou rozpustné vlákniny jsou slizy, které se nacházejí v semenech lnu, v indickém psylliu, v mořských řasách, chaluhách a v houbách včetně známé hlívy ústřičné. Všechny formy ve vodě rozpustné vlákniny vynikají schopností efektivně snižovat hladinu cholesterolu.
Význam vlákniny během KETO diety
Význam vlákniny při redukci a dlouhodobém udržení tělesné hmotnosti je hlavně v tom, že vláknina snižuje množství přijaté potravy a její energetickou vydatnost. Vláknina má schopnost zvětšovat svůj objem a má výbornou viskozitu. Pomáhá regulovat pocit sytosti a po příjmu potravy s obsahem vlákniny pocit nasycení přetrvává déle (glukóza se uvolňuje do oběhu postupně). Vláknina zpomaluje vyprazdňování žaludku a mechanicky brání přístupu enzymů k živinám. V tenkém střevě se zpomaluje vstřebávání živin a bezprostředně po jídle se snižuje hladina krevního cukru a reaktivní vzestup inzulínu. Zvýšením pocitu sytosti se předchází aktivnímu přejídání. Denní příjem vlákniny by se měl pohybovat okolo 25-30 g. O množství vlákniny s jídly MyKETO se nemusíte bát: hravě dosáhnete na doporučený denní příjem.
Minerály, vitamíny a stopové prvky
Běžná strava je bohatá na průmyslově zpracované potraviny a současně chudá na přirozené zdroje minerálů a stopových prvků. Nedostatečně tak zohledňuje zvýšenou spotřebu minerálů, která je s redukcí hmotnosti spjata. U MyKETO máte jistotu vysokého, přesně definovaného příjmu klíčových minerálů a celého spektra stopových prvků.
Vitamíny jsou látky nezbytné pro život. Při nadváze a obezitě může tělo trpět skrytým nedostatkem vitamínů. Jejich rychlé doplnění díky MyKETO činí redukci hmotnosti mnohem efektivnější.
Běžná strava je bohatá na průmyslově zpracované potraviny a současně chudá na přirozené zdroje minerálů a stopových prvků. Nedostatečně tak zohledňuje zvýšenou spotřebu minerálů, která je s redukcí hmotnosti spjata. U MyKETO máte jistotu vysokého, přesně definovaného příjmu klíčových minerálů a celého spektra stopových prvků.
5 tipů pro zdravá střeva
- Konzumujte dostatečné množství vlákniny (zelenina, bobulovité ovoce)
- Konzumujte bakterie mléčného kvašení (zakysané mléčné výrobky, kysané zelí)
- Konzumujte potraviny s nízkým obsahem sacharidů
- Konzumujte zdravé tuky (ideálně MCT oleje, vaječný žloutek)
- Věděli jste, že nová odborná doporučení považují týdenní konzumaci 3-21 ks vajíček za zdravou?