Domů Sacharidy a KETO dieta

Sacharidy a KETO dieta

Obávané sacharidy jsou pojmem, který děsí všechny, kteří chtějí dodržovat dietní režimy, ať už keto nebo low carb. Ne všechny sacharidy jsou „vražedné“. Podívejme se, které škodí a které ne. Sacharidy společně s bílkovinami a tuky řadíme mezi makroživiny. Nesprávně se také označují jako cukry nebo uhlohydráty. Sacharidy jsou velká skupina látek, které se podle počtu cukerných jednotek dělí na jednoduché cukry (monosacharidy, oligosacharidy) a složené cukry (polysacharidy).

Složené cukry – polysacharidy dělíme na stravitelné a nestravitelné. Mezi stravitelné polysacharidy patří většina škrobů, nestravitelné polysacharidy souhrnně označujeme jako vlákninu.

Stravitelné polysacharidy zahrnují

  • škrob

Škrob je konečný produkt fotosyntézy rostlin a je pro ně rezervní látkou. Můžeme jej najít například v bramborech, batátech, obilovinách, rýži, kukuřici a luštěninách. Doporučujeme OMEZIT konzumaci.

  • glykogen

Glykogen je zásobní cukr lidského těla, který je uložen hlavně v játrech a ve svalech. Při okamžité potřebě energie (např. fyzická aktivita – sport) je využíván svalový glykogen. Během ketodiety, kdy přijímáme nízké množství sacharidů je jaterní glykogen zodpovědný za udržení stálé hladiny cukru v krvi.

 

Nestravitelné polysacharidy – vláknina je nezbytná pro správnou činnost trávicího traktu a přátelských probiotických bakterií. Doporučujeme ZVÝŠIT konzumaci.

 

Jednoduché cukry – oprávněný strašák při nadbytku jejich příjmu

Mezi jednoduché cukry patří monosacharidy a oligosacharidy. Jednoduché cukry jsou obsaženy v mléčných výrobcích a ovoci, cukrovinkách, sladkých nápojích a podobně.

Do této skupiny patří:

  • glukóza („hroznový cukr“)

Glukóza je nejrychlejší zdroj energie. Pro mozkové buňky a červené krvinky je glukóza dokonce jediným možným zdrojem energie. Tyto tkáně za 24 hodin spotřebují zhruba 150 g glukózy.

  • fruktóza („ovocný cukr“)

Průmyslově je fruktóza získávána z cukrové řepy, třtiny nebo kukuřice. V přírodě je součástí mnoha druhů ovoce. V potravinářství se používá jako sladidlo. Je součástí nejrůznějších potravin, jako jsou sladkosti, nápoje, pečivo, sirupy i různé omáčky, dipy apod. Vyšší dávky mohou způsobit nadýmání. Fruktóza může dokonce zvyšovat hladinu triglyceridů v krvi, při vyšší konzumaci přispívá k obezitě a poškození jater. Je důležité dodat, že tato onemocnění nevznikají z konzumace čerstvého ovoce, ale z konzumace výše vyjmenovaných potravin v nadměrném množství. Doporučujeme OMEZIT konzumaci.

  • laktóza (mléčný cukr) - jediný živočišný cukr

Laktóza neboli mléčný cukr se vyskytuje v mléce a mléčných výrobcích. K jejímu správnému trávení potřebujeme enzym, který se nazývá laktáza, ten štěpí laktózu na glukózu a galaktózu, které se vstřebávají do organizmu z tenkého střeva. Významná je pro období počátečního vývoje a růstu kojenců, malých dětí a adolescentů – doporučujeme ZVÝŠIT konzumaci u této skupiny a optimalizovat příjem pro dospělé.

  • galaktóza (součást mléčného cukru)

Jako součást mateřského mléka je důležitým zdrojem energie kojenců. Společně s molekulou glukózy dává vzniknout disacharidu laktóze.

  • maltóza (sladový cukr)

Maltóza se uvolňuje ze škrobu při klíčení ječmene. Nejvýznamnějším zdrojem je pivo. Doporučujeme výrazně OMEZIT konzumaci.

  • sacharóza (řepný cukr, třtinový cukr)

Sacharózu známe v podobě klasického řepného nebo třtinového cukru. V čistém stavu je to bílá krystalická látka sladké chuti, která se nejčastěji používá ke slazení potravin a nápojů. Doporučujeme OMEZIT konzumaci.

 

Sacharidy a ketodieta

Všechny sacharidy nejsou esenciální (nutná) makroživina, esenciální je pouze glukóza/dextróza. To je hlavní palivo nejen pro mozkovou činnost. Při přebytku příjmu potravin, které jsou zdrojem tzv. prázdných kalorií (knedlíky, rohlíky, cukrovinky, snacky, rýže, přeslazené tyčinky atd.) dochází k přetížení sacharidového metabolizmu a ke vzniku cukrovky II. typu. Lidské tělo nemusí mít stálý příjem stravy bohaté na glukózu, je velmi chytré a adaptabilní. Dokáže si glukoneogenezí v játrech syntetizovat (vytvářet) glukózu z mastných kyselin (tuků), tak aby byly zachovány veškeré tělesné funkce, které „jedou“ na glukózu.

Snažte se maximálně využít této schopnosti vlastního těla! Ideální množství sacharidů ve stravě pro dosažení ketózy by se mělo pohybovat v rozmezí 20-70 g. Pak dochází k odbourání = využívání tukových zásob, a tedy k žádoucímu zeštíhlení tělesných proporcí. Vždy však také záleží na pohybové aktivitě.